Fel

Mirõl Szól a Misztikus Hajporozitás?

Biztosan már hallott róla valamit. Azt is biztosan tudja, hogy a haj külsõ rétege nem annyira sima, mint pl. az üveg, hanem kutikula rétegek helyezkednek el. Röviden, a kutikulák vagy szorosan állnak egymáshoz vagy felemelkednek. Az, hogy mennyire emelkednek fel a kutikulák, meghatározza a haj porozitását. Minél jobban emelkednek fel a kutikulák, annál magasabb a porozitás.

Ez a három féle porozitás. Meg kell jegyezni, hogy a haj is másképpen néz ki, mert eltér a porozitás.

Ezért más ápolást igényel. Tehát a porozitás meghatározza az ápolást.

Haj Porozitás Típusok

1. Alacsony Porozitású Hajtípus / Alacsony Porozitású Haj

Az alacsony porozitású hajat nehéz megtalálni. Sûrû és nehéz, nehezen szárítható és stilizálható. Az a helyzet, hogy egyik festék sem elég jó az alacsony porozitású hajra. Ráadásul az ilyen típusú szálak nem rongálódnak olyan gyorsan, mint a többi porozitású haj, bár sajátos problémái vannak – nehéz, amitõl a haj egyenes és nincs volumene. Az alacsony porozitású haj gyakran zsírosodik, ami jelentõsen gyengíti a hajhagymákat. A túlzott faggyútermelés sûrû hajjal kombinálva blokkolja az oxigént, ami következtében zavarja a keringést. A bõr is megbetegszik és a haj is rosszabb.

Az alacsony porozitású haj ápolásához megfelelõ táplálék, védelem és fejbõr gondoskodás szükséges.

2. Közepes Porozitású Hajtípus / Közepes Porozitású Haj

A közepes porozitású haj a leggyakoribb hajtípus. „Köztes” hajként minõsíthetõ, mert állapota az alacsony porozitású nehéz haj és magas porozitású száraz haj között állapítható meg. Könnyen’stilizálható és viszonylag sima, de sokszor fakó. A közepes porozitású haj meglepõen göndörödik, kiszárad a végeknél és korpásodik. Továbbá, ha nem a megfelelõ termékekkel kezelik, úgy zsírosodik és feleslegesen szárad. Ezt a hajtípust könnyû gyengíteni. Amint állapota romlik, a haj hullani kezd és a növekedés és megáll.

A táplálás, károsodás elleni védelem, a fejbõr ápolás és a betegség állapotának javítása a közepes haj porozitás gondozásának a lényege.

3. Magas Haj porozitás Típus / Magas Porozitású Haj

A magas porozitású haj nagyon sérült. Száraz, matt és törékeny. A haj kinézete sok kívánnivalót hagy maga után. A hajszálak töredezettek és göndörek. A haj elveszítette volumenét és érdes. Az ilyen hajszálakat nehéz kezelni és nagy mennyiségben hullanak. Ezért meg kell védeni, hidratálni és erõsíteni, hiszen teljesen védtelen. Más szóval az ilyen hajnak semmilyen védelme sincs, és ki van téve a károknak.

A magas porozitású haj védelmet, hidratálást és táplálást igényel.

Hajolajok és Haj Porozitás Típusok

Korábban azt mondtuk, hogy a hajkutikulák eltérõ szögben helyezkednek el (ami meghatározza a haj porozitását). Ezért rendkívül fontos alkalmazkodó molekulákat illeszteni a „résekbe”, amelyek egy maghatározott olajt képeznek.

Jobb lenne, ha jelképesen beszélnénk. Próbált-e már olyan kulccsal ajtót nyitni, ami nem illik a zárhoz? Így mûködnek az olajok vagy inkább nem mûködnek, ha nem illene a hajhoz. Más szóval a kis olaj molekuláknak illeszkedniük kell a haj és a megemelkedett molekulák között. Ezen oknál fogva fontos ismerni a haj porozitását és tudni, mely zsírsavak szolgálják az adott porozitást.

Hogyan állapítsuk meg a haj porozitását?

Elõször figyeljük meg a hajat. A haj porozitásának megállapítása nem is olyan nehéz. Mindegyik porozitásnak sajátos jellegzetességei vannak, ezért másképpen néz ki. Miután megismerték a haj porozitás típusainak jellemzõit, a legtöbb nõ megfelelõ olajt tud választani.

Ha mégis tesztet kell végezni, tegyünk egy tiszta hajszálat (kondicionálóktól, balzsamoktól és stilizáló kozmetikától mentes) egy tál vízbe. Hagyjuk úszni kb. 10 percig, majd késõbb nézzük meg, hogy elsüllyedt-e. Minél jobban süllyed a hajszál, annál magasabb a ’porozitás. Tehát a magas porozitású haj gyorsan magába szívja a vizet, míg az alacsony porozitású haj kevésbé. Természetesen a közepes porozitású haj valahol a közepén kellene, hogy lebegjen.

Haj Porozitása – Melyik Hajolajat Válasszuk?

ALACSONY POROZITÁS – a következõket válasszuk Kókuszolaj, Babassu olaj, Pálmaolaj, és kis molekulájú egyéb olajok, vajak, amelyekben telítet zsírsavak dominálnak.
KÖZEPES POROZITÁS – a következõket válasszuk Macadamia olaj, Argan olaj, Jojoba Olaj, Szezámolaj, Avokádó olaj, Kamélia olaj, Moringa olaj, Sárgabarack Olaj, Mandula Olaj valamint az Omega-7 és az Omega-9 csoport zsírsav dominanciájával rendelkezõ egyéb olajok.
MAGAS POROZITÁS – a következõket válasszuk Cédrusolaj, Ricinusolaj, Esti Kankalin Olaj, Sáfrány Olaj, Fekete Magolaj, Szõlõ Olaj, Lenmagolaj, Kukoricaolaj, Napraforgó Olaj valamint az Omega-3 és Omega-6 csoportból származó zsírsavak dominanciájával rendelkezõ egyéb olajok.

Hogyan Alkalmazzuk az Olajokat?

Egy adott hajolaj vagy a természetes olaj speciális keverékének használata egyszerû. Az olajt a fejbõrre vagy az egész haj hosszra kell felvinni. Ezt a folyamatot Olajos Kezelésnek nevezik.

Az olajos kezelést kényelmes szituációnak kell tekinteni, ugyanis mi választjuk, hogy mikor végezzük, milyen gyakorisággal és mennyi idõre hagyjuk. Éjszakára hagyhatjuk, majd reggel samponnal kimossuk. Ugyanakkor akár 15 percre is hagyhatjuk a hajon (vagy egy, két vagy öt órára).

Ezenkívül felviheti száraz hajra samponozás elõtt, vagy nedves hajra samponozás után. Mégis, hogyha samponozás után kívánjuk használni biztosra kell menni, hogy természetes termék kerül a fejbõrre, mert már nem ’fog újra hajat mosni.

A természetes olajok nagyszerûen stilizálnak és természetes hõ védelmet nyújtanak,, ezért javasolt száraz hajon, a frizura elkészítése elõtt alkalmazni vagy még nedves hajon hajszárítás elõtt. A természetes olajok továbbá szérumként kezelik a sérült hajat.

Természetes hajolaj – sokoldalú, ragyogó és ideálisan alkalmazkodik a haj típusához. Mire lenne még szükség?